Prednáška 5: Prečo mozog starne rýchlejšie, keď jeme hamburgery?
Autor: prof. MVDR. Norbert Žilka, DrSc.
Neuroimunologický ústav SAV
Vážení žiaci a milí študenti,
piata prednáška bola venovaná tomu, ako vplýva jedenie hamburgerov na činnosť nášho mozgu. Veríme, že ste sa dozvedeli veľa zaujímavých noviniek a že ste sa zabavili.Správne odpovede ku skúšobnému testu nájdete nižšie.
Test k 5. online prednáške
Počúvali ste dobre? Overte si svoje vedomosti v skúšobnom teste. Na úspešné absolvovanie potrebujete správne odpovedať aspoň na 5 z 9 otázok. Držíme palce.
Správne odpovede k 5. online prednáške
- 1. Čo je to črevná mikrobiota?
- A: súhrn všetkých mikroorganizmov, ktoré žijú v našich črevách
- 2. Ako si črevá a mozog vymieňajú informácie? Čo je mediátorom medzi nimi?
- C: imunitný systém
- 3. Prečo sú rafinované cukry pre naše telo škodlivé?
- A: pretože klamú náš mozog, vytvárajú závislosť a pritom nášmu organizmu neposkytujú výživu
- 4. Koľko ľudí sa nachádza niekde medzi tichým a klinickým štádiom Alzheimerovej choroby?
- A: 416 miliónov
- 5. Akú časť taniera by malo tvoriť ovocie a zelenina?
- B: polovicu
- 6. Z čoho vzniká demencia?
- B: z jednoduchých bielkovín - tie sa v mozgu šíria rýchlo ako infekcia a devastujú ho
- 7. Pri akej forme narodenia má dieťa najvhodnejšiu, najzdravšiu mikrobiotu?
- A: pri prirodzenom pôrode, pretože vtedy sa dieťa dostane na svet v čase, kedy má a tou cestou, ktorou má
- 8. Čo sú to lymfatické uzliny?
- A: sú to „malé armády“ buniek imunitného systému, ktoré sú pripravené lokálne zasiahnuť
- 9. Aký vplyv majú antibiotiká na fungovanie črevnej mikrobioty?
- A: zničia časť populácie v čreve bez ohľadu na prínos niektorých mikroorganizmov v našich črevách
Prednášajúci
Prof. MVDR. Norbert Žilka, DrSc.
Neuroimunologický ústav SAV
DUK na Facebooku
Sleduj Detskú Univerzitu Komenského aj na Facebooku! Čakajú ťa novinky aj tvoji spolužiaci.